gazik.pl

Zadaj pytanie »
gość
Pytanie zadaje: gość [09.10.12, 09:15]
Zgłoś » 7 odpowiedzi
Tagi: opinie, mk2, mondeo, Ford

Ford mondeo mk2 1.8/2.0 opinie

planuje zakup auta do 6-8tyś. Biorę pod uwagę wszystkie roczniki, ale bardziej skłaniałbym się ku tym starszym z 'silvertop' bo auto będę zagazowywał (sekwencja).

Który silnik będzie lepszy do Mondzia? 1.8 czy 2.0?
Czy między 2.0 jest duża różnica? Nie chodzi mi o te 15 koni na papierze ale jak to się w jeździe sprawdza?
1.6 odpada bo znajomy ma i ani to mało nie pali i ma osiągi na poziomie poloneza.

-jeżeli chodzi o rdzę która występuję w tym egzemplarzu już w katalogu to ja sobie z nią poradzę bo wuj=blacharz więc poprawię jeżeli będzie trzeba-

Najlepsza odpowiedź:

gość
cytuj » zgłoś »
[09.10.12, 11:50]
Głosuj za 83% Głosuj przeciw 17% (5 - 1)
gość
ale masz na mysli mk1 po lifcie 96-2000? czy mk2 2000-07? bo ludzie czesto je mylnie nazywaja.. ogolnie silniki forda niespecjalnie lubia gaz. ja mam mundka 98r 1.8 i jak poczytalem forum forda to zrezygnowalem z montazu gazu. sprzedzlem i kupilem lagune w tym samym roczniku 2.0 135km,one akurat lubia gaz;)
Sortuj według: najstarszych / najnowszych / najlepszych

Inne odpowiedzi:

Awatar użytkownika
link » cytuj » zgłoś »
[10.10.12, 22:09]
Głosuj za 50% Głosuj przeciw 50% (1 - 1)
gość
d**a jak zwykła d**a rozdupnik załkiem niezły zijdkadkfeor tak jak w kmfifijfidjsijfskdfjakorze 50004304349545695 z lat 1987,zderzok to toki jak krowy majo,świnie dość szybkie a siwnik
to siwy jak zwykle tylko mogli by zmienićte kotletory bo one takie dość słabe bo tylko 999695069560597469565965079607946 049564565069056950460579607 mocy a np. taki traktor bmv ford zupa to miał 999994596969669699495684958595659 658595859585955506960960694506590 4369043 mocy no ale takie życie. ale najbardziej denerwują mnie te pomidory i kartofle bo trudno skręcic ale moja żaba to ma tyle paliwa że hoho...
a tutaj to maksymalnie 0l paliwa daż
krótko mówiąc c ycki ma brzydkie
Awatar użytkownika
link » cytuj » zgłoś »
[10.10.12, 15:09]
Głosuj za 50% Głosuj przeciw 50% (1 - 1)
gość
Zderzak do MK2 kombi w kolorze 440 zeta, a łamie sie na byle krzaku, muła ma do 2200-2500 obr potem śmiga. Ja na trasie przy 80-90 km/h przy redukcji na 3 nie miałem żadnych problemów z wyprzedzaniem, zbiera się ładnie(Silnik 1.8 benzyna). Ogólnie mam Mondka 2.5 roku i nie narzekam, jak na samochód za 6000-7000 tysi jest spoko. Dodam że kombi przewoziłem blaty 2m / 1.2m bez wciskania :0. W Wawie pali około 10l, na trasie 7.5-8l. Tak naprawdę miałem tylko 1 poważną awarię-padła wiązka w silniku, poza tym tylko eksploatacja. Plus wielki to grzana przednia szyba- w zimę nieoceniona :0
Awatar użytkownika
link » cytuj » zgłoś »
[09.10.12, 13:02]
Głosuj za 67% Głosuj przeciw 33% (2 - 1)
Mondeo
Fotele są same od pasażera, a jak jest od kierowcy to chcą po 200-300zł. Do tego jeżeli masz fotel z elektryczną regulacją tj. ja to znalezienie fotelu w dobrym stanie nie jest takie łatwe. Może się takie łatwe tylko wydaje dla kogoś kto nie szukał.

A co do zderzaka to pewnie - kup najtańszy za 200 zł, a potem go nie założysz bo nie będzie pasował.
http://allegro.pl/ford-mondeo-(...)2686156878.html
Awatar użytkownika
link » cytuj » zgłoś »
[09.10.12, 12:41]
Głosuj za 80% Głosuj przeciw 20% (4 - 1)
gość
Mondeo
mk1 jest do 96' a mk2 do 00'. Jemu na pewno chodzi o Mk2.
Ja mam Mk2 1.8. Auto jest z 97', gaz założony w 2007 roku (sekwencja).
Na gazie przejechane 60,000km. Nic się nie dzieje, nawet jeszcze parownika nie wymieniałem ani wtrysków. Wsiadam, odpalam, czekam aż się przełączy (od 15' się przełącza ;] ) i jadę..
Spalanie przy bardzo spokojnej jeździe w mieście ok 10-10.5L
Przy bardzo dynamicznej jeździe po mieście (5tyś zmiana biegu) 14L lpg
W trasie (do 130kmh) ok 9L.
Osobiście gdybym miał kupować szukałbym 2.0 bo jednak Mundek ciężki jest.

Ale ogólnie auto mam od 4 lat i nic się poważnego nie zepsuło. Zwróć uwagę na sterowanie nadmuchem - jest ono na podcisnienia (tj w mercedesie, naprawdę :] ) i jeżeli coś się popsuje to mało kto chce naprawiać a jak już chce to sobie dobrze życzy za takową usługę.
I jeszcze zwróć uwagę na fotel, żeby nie był połamany bo na rynku wtórnym ciężko dostac fotel do mk2 (a od keirowcy już w ogóle, ja pół roku szukałem..)
I patrz na zderzaki żeby nie były popękane bo po 400zł są na allegro zderzaki do mk2 (tyle co do nowego mk4..) a na szrocie znalezienie zderzaka graniczy z cudem
Jeżeli rdzą się nie przejmujesz to śmiało kupuj :)!

Co ty za głupoty wypisujesz?
Fotele normalnie można na allegro znaleźć, a zderzaki są po 200zł i to w dowolnym kolorze.
Awatar użytkownika
link » cytuj » zgłoś »
[09.10.12, 12:32]
Głosuj za 80% Głosuj przeciw 20% (4 - 1)
Mondeo
mk1 jest do 96' a mk2 do 00'. Jemu na pewno chodzi o Mk2.
Ja mam Mk2 1.8. Auto jest z 97', gaz założony w 2007 roku (sekwencja).
Na gazie przejechane 60,000km. Nic się nie dzieje, nawet jeszcze parownika nie wymieniałem ani wtrysków. Wsiadam, odpalam, czekam aż się przełączy (od 15' się przełącza ;] ) i jadę..
Spalanie przy bardzo spokojnej jeździe w mieście ok 10-10.5L
Przy bardzo dynamicznej jeździe po mieście (5tyś zmiana biegu) 14L lpg
W trasie (do 130kmh) ok 9L.
Osobiście gdybym miał kupować szukałbym 2.0 bo jednak Mundek ciężki jest.

Ale ogólnie auto mam od 4 lat i nic się poważnego nie zepsuło. Zwróć uwagę na sterowanie nadmuchem - jest ono na podcisnienia (tj w mercedesie, naprawdę :] ) i jeżeli coś się popsuje to mało kto chce naprawiać a jak już chce to sobie dobrze życzy za takową usługę.
I jeszcze zwróć uwagę na fotel, żeby nie był połamany bo na rynku wtórnym ciężko dostac fotel do mk2 (a od keirowcy już w ogóle, ja pół roku szukałem..)
I patrz na zderzaki żeby nie były popękane bo po 400zł są na allegro zderzaki do mk2 (tyle co do nowego mk4..) a na szrocie znalezienie zderzaka graniczy z cudem
Jeżeli rdzą się nie przejmujesz to śmiało kupuj :)!
Awatar użytkownika
link » cytuj » zgłoś »
[09.10.12, 11:50]
Głosuj za 71% Głosuj przeciw 29% (5 - 2)
gość
ale masz na mysli mk1 po lifcie 96-2000? czy mk2 2000-07? bo ludzie czesto je mylnie nazywaja.. ogolnie silniki forda niespecjalnie lubia gaz. ja mialem mundka 98r 1.8 i jak poczytalem forum forda to zrezygnowalem z montazu gazu. sprzedzlem i kupilem lagune w tym samym roczniku 2.0 135km,one akurat lubia gaz;)
Awatar użytkownika
link » cytuj » zgłoś »
[09.10.12, 11:50]
Głosuj za 83% Głosuj przeciw 17% (5 - 1)
gość
ale masz na mysli mk1 po lifcie 96-2000? czy mk2 2000-07? bo ludzie czesto je mylnie nazywaja.. ogolnie silniki forda niespecjalnie lubia gaz. ja mam mundka 98r 1.8 i jak poczytalem forum forda to zrezygnowalem z montazu gazu. sprzedzlem i kupilem lagune w tym samym roczniku 2.0 135km,one akurat lubia gaz;)
Zadaj pytanie (potrzebujesz tylko 30 sekund)

Opcje pytania

Pytania użytkownika: gość

© 2009-2014 MotoSOS.pl / Grupa Wirtualna Polska